Kazimierz - de Joodse Wijk

De wijk dankt zijn naam aan de Poolse koning Kazimierz Wieki, Casimir de Grote.. Met zijn goedkeuren mochten de Joden zich in de 14e eeuw vestigen in dit, aan Krakau grenzende, dorp. Nu is het een van de meest bezochte wijken.  Tot 1939 woonden er voornamelijk Joden. Er staan mooie oude synagogen. Hier loopt de Poolse en  Joodse cultuur door elkaar. Het is een labyrint van smalle straatjes. Delen van de film 'Schindler's list' van Steven Spielberg zijn hier opgenomen. 

De Szerokastraat met zijn vele joodse restaurants is het levendige centrum van Kazimierz.  Het huidige hotel en restaurant Klezmer Hoist was vroeger een Mikveh,  het Grote Bad. Achter de witte boogpoort bevindt zich de Remuh Synagoge, gesticht door de rijke koopman Israel Isserles. Zijn zoon was een bekende geleerde en rabbi Mozes werd ook Remuh genoemd.  De begraafplaats Remuh, achter de muur is een van de oudste in Polen en in Europa.  In de Oude Synagoge aan de Szeroka Straat huist nu het Joods Historisch Museum. In Miodowa Straat bevindt zich de progressieve Synagoge, ook wel de tempel genoemd. Dat is de enige synagoge in de wereld van de Gereformeerde Joden.

In de laatste jaren is Kazimierz uitgegroeid tot een van de favorieten plekjes van de stad.  Er zijn trendy restaurants en cafés waar u naar klezmer muziek kunt luisteren en heerlijke gerechte uit de joodse keuken proeven. Het is beslist de moeite waard om deze wijk te bezoeken.