Het Marktplein ( Rynek Glówny)

Het Marktplein heeft zijn vorm te danken aan het ontwerp uit de 13de eeuw. Het centrum bestaat uit een vierkant plein, waarvan iedere zijde 200 m lang is. Daaromheen zijn symmetrisch aan iedere kant drie straten gegroepeerd. Op die manier ontstond een schaakbordpatroon, karakteristiek voor Middeleeuwse steden. 

Het middelpunt  van het plein is de Lakenhal – een langwerpig, monumentaal gebouw. Zijn naam is afkomstig van “laken”,  “stoffen”, welke hier verkocht werden.  Oorspronkelijk was het een straat met kramen aan allebei de zijden. Rond 1300 werd het overdekt en zo ontstond het eerste gebouw van de Lakenhal.  De decoratieve dakrand met de reliëfs zijn ontworpen in de 16de eeuw door een architect uit Venetië.   Het huidige uiterlijk kreeg de Lakenhal  bij de restauratie in de 19de eeuw. In die tijd ontstonden de arcades. Op de eerste verdieping werd het Nationale Museum geopend, dat een belangrijke collectie van de Poolse schilder- en beeldkunst herbergt, waaronder het bekende Pruisische Eerbetoon van Jan Matejko.

 

De Mariakerk is het voornaamste gebouw op de Markt.

In het Middeleeuwse Krakow was het de meest belangrijke kerk van de stad. Zij heeft 2 torens van verschillende hoogtes, volgens een legende – resultaat van de oneerlijke concurrentie van twee broers die aan de bouw werkte. Toen één van hen zijn toren had afgebouwd, vermoorde hij zijn broer omdat hij niet wilde dat zijn toren hoger zou zijn. Naderhand kreeg hij schuldgevoelens en pleegde zelfmoord.

Vanaf de hoogste toren wordt om het uur, 24 uur lang, live,  een Hejnal Mariacki, een trompetsignaal, gegeven. Deze traditie gaat terug tot de 13de eeuw en is verbonden, zoals een legende vertelt, met de Tataarse aanvallen.  De stadswacht probeerde de bevolking met zijn trompet te waarschuwen voor de naderende vijand. Halverwege het signaal werd hij door een Tataarse pijl getroffen. Om deze gebeurtenis te gedenken, wordt het signaal halverwege afgebroken.

Midden in de kerk kunnen wij het Wit Stwosz altaar bewonderen,  een meesterwerk van houtsnijkunst, gewijd aan Maria, de patrones van de kerk.  Het altaar werd geschonken door de bewoners van Krakow, die bijna 3 duizend florijnen hebben verzameld. (wat zoveel was als het jaarlijkse budget van het toenmalige Krakow.

 

De Gotische toren in de westelijke hoek van het Marktplein is een overblijfsel van het 13de eeuwse Raadhuis – de zetel van het stadsbestuur, afgebroken aan het begin van de 19de eeuw. Het is markant dat deze toren ook een scheve toren is. Het verschil is 55 cm uit haar lood.  In de kelders van het raadhuis huisde eeuwen geleden een stadsgevangenis. De martelkamer was gelegen naast een bierkelder! Het verschrikkelijke kermen  van de veroordeelden was een aangenaam geluid voor de oren van het stadsbestuur omdat dit ervan getuigde dat de beul zijn geld waard was....

 

De Romaanse St Adalbertkerk met de renaissance koepel, in de zuidelijke hoek van het plein,behoort tot de oudste in Krakau. De legende vertelt dat St. Adelbert hier heeft gepreekt  voordat hij op zijn missie naar de Pruissen vertrok in de 10de eeuw.

 

Op de Markt wonen  ca 40 000 duiven. Volgens een legende zijn het ridders die wachten op de terugkomst van de Prins van Krakow van de kruistocht.